Freestyle rijden

Freestyle rijden is rijden met gevoel. Er wordt gereden met zadelpad en een knoophalster of halsring. Dit bescheiden harnachement geeft de ervaring van een direct contact met het paard. ”Less is More”, oftewel minder handvatten brengen een direct en subtiel contact teweeg. Freestyle rijden is dan ook het resultaat van ervaren en bewust paardrijden.

 

 

 

volledige afstemming

 

Contact vanuit de zit
Vrij op de paardenrug wordt het ritme van de beweging goed gevoeld en zo wordt de ruiter gemakkelijk in de cadans van de beweging van het paard meegenomen.

De lichaamswarmte die de paardenrug afgeeft, maakt gespannen spieren ontspannen en de beweging masseert het bekken los. Hier ervaart de ruiter contact van de zit in volledige afstemming met het paard.Het effect van spierspanning en ontspanning, het gevoel voor evenwicht, het resultaat van loslaten van motorische controle, wordt door deze manier van rijden steeds duidelijker.

 
 

Sturing door focus
Door vanuit het eigen centrum in balans te werken ontstaat uiteindelijk het effect van gecentreerde energie en kracht. Focus creëert de richting die de ruiter gaat. Hierdoor is het gebruik van een bit of sturing met teugels overbodig.

Deze sensitieve manier van rijden maakt de interactie van de inwerking van eigen lichaam, geest en energie op het paard duidelijk zichtbaar. De hulpen die richting en tempo bepalen bestaan uit spierspanning en ontspanning, ademhaling, kantelen van het bekken, sturing in heupen en schouders, focus en visualisatie. De ruiter wordt steeds bewuster van het eigen lichaam en hoe hiermee doelen zijn te bereiken.


intensieve uitwisseling

 
synergie


 

De controle die op het paard wordt uitgeoefend komt op een veel subtieler vlak te liggen. Domineren maakt plaats voor intensieve uitwisseling en samenwerking. Door deze interactie ontstaan overgave en vertrouwen van weerszijde.

Synergie op het gebied van lichaam, geest, energie en emotie gaan door deze manier van rijden niet alleen een krachtige verbinding aan met elkaar, maar ook op alle niveaus met het paard.

 

 

Deze activiteit is als privé les of groepsactiviteit te boeken en kan ook onderdeel zijn van de persoonlijke trajecten die worden gegeven op trainingscentrum Hippodroom.

Voor tijden en tarieven kunt u contact opnemen met info@hippodroom.com

       

copyright: Sylvia van Noye 2009                     constructie team